Pátek, 19. dubna 2024

Dny zdraví propagují zdravý životní styl a prevenci nemocí

Dny zdraví propagují zdravý životní styl a prevenci nemocí

Kampaň Dny zdraví, zaměřená na zlepšování zdravotního stavu obyvatel, se letos koná v České republice již pošestnácté. Kampaň přináší řadu osvětových akcí, během nichž zájemci získají informace o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si tělesnou i duševní kondici. Ke kampani z dílny Národní sítě Zdravých měst ČR se i letos hlásí řada měst a obcí.

Zdraví lze v širším pojetí chápat nejen jako absenci nemoci, ale jako celkový stav spokojenosti z hlediska tělesného, duševního i společenského. Kampaň Dny zdraví, probíhající převážně v termínu 4. až 17. října, má za cíl informovat občany o tom, jak správně pečovat o fyzické i psychické zdraví a jak předcházet zdravotním potížím, ale také třeba jak se vyhnout nadměrnému stresu. Zájemci získají během kampaně informace o správné výživě, prevenci závislostí, duševních nemocech, zdravém a aktivním stárnutí nebo o tom, jak předcházet krizím v mezilidských vztazích. Tradiční náplní kampaně jsou různé pohybové a sportovní aktivity pro veřejnost. Dny zdraví odborně zastřešuje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Během akcí v rámci kampaně Dny zdraví si mohou občané na řadě míst nechat zdarma změřit tělesné hodnoty (tělesnou hmotnost, tlak, hladinu cukru v krvi atp.), případně absolvovat další vyšetření nebo alespoň získat informace v rámci bezplatného poradenství. Pro zájemce jsou také připraveny osvětové přednášky k vybraným tématům. Mezi oblíbené akce v rámci kampaně patří "Pochod všech generací", který spojuje různé věkové skupiny obyvatel při pohybové aktivitě. Státní zdravotní ústav letos pro podzimní období připravil soutěže "Přijmi a vydej 2010" a "S pohybem každý den", zaměřené na téma obezity.

Mezi dosud zapojenými Zdravými obcemi jsou: Bolatice, Brno, Dobříš, Frýdek-Místek, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Litoměřice, Letovice, Mladá Boleslav, Orlová, Pelhřimov, Praha-14, Praha-Letňany, Praha-Libuš, Praha-Slivenec, Přeštice, Prostějov, Říčany, Strakonice, Tábor, Třebíč, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Vsetín, kraj Jihomoravský, mikroregion Drahanská vrchovina..

Kompletní přehled programů a dalších informací ke kampani Dny zdraví ve Zdravých městech naleznete na adrese www.zdravamesta.cz

VÝBĚR Z AKCÍ V RÁMCI KAMPANĚ "DNY ZDRAVÍ" 2010

Co již proběhlo:
29. 9. Brno: V sídle Diakonie ČCE proběhl Den paměti s nabídkou vyšetření paměťových schopností pro seniory.
2. 10. Chrudim: Pro zájemce byla připravena akce s názvem "Pochod všech generací, aneb společně to dokážeme", jejíž součástí byla také ochutnávka zdravých potravin a bezplatná měření tělesných hodnot.

Co se chystá:
6. 10. Orlová: V krytém bazénu Doubravan proběhne pod záštitou Českého olympijského výboru "Plavecká soutěž měst".
7. 10. Letovice: V rámci Městského dne zdraví se v kulturním domě uskuteční přednáška na téma "Není bylina, aby na něco nebyla".
9. 10. Třebíč: "Sobota v pohybu" v hale TJ Spartak Třebíč nabídne zájemcům zdarma cvičení se třemi profesionálními lektory.
13. 10. Přeštice: V konferenčním sále KKC Přeštice proběhne "Den prevence - Rakovina tlustého střeva" zahrnující besedu s odborníkem na dané téma.
14. 10. Hodonín: V plaveckém bazénu Lázní Hodonín bude připravena pro zájemce ukázková lekce aqua aerobicu.
17. 10. Litoměřice: U budovy ZŠ Na Valech se uskuteční zábavně naučné odpoledne pro děti s názvem "Ve zdravém těle zdravý duch".

Více na www.zdravamesta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů