Pelyněk lékařský
|
|
|
Pelyněk pravý |
|
|
Výskyt: |
Roste na slunných stráních, v křovinách, na pustých místech a na rumištích. |
Popis: |
Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých s mnohohlavým oddenkem, trsovitou, až 130 cm vysokou lodyhou, a s laty drobných kulovitých žlutých úborů. Plodem je vejčitá nažka. Rostlina je silně aromatická a hořká podobně jako pelyněk černobýl (Arte-misiavulgaris). Pelyněk je od 12. století uváděn jako významné žaludeční amarum (léky hořké chuti povzbuzující chuť k jídlu - Tinctura amara), přidává se ve zcela malém množství do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů. |
Sbíráme: |
Sbíráme kvetoucí nať (Absinthii herba)v délce 20 až 30 cm (červenec - srpen).
|
Účinné látky: |
Nať obsahuje hlavně silici s hlavní složkou thujonem a azulenem, dále hořčiny, pryskyřici, třísloviny a další látky. Droga má kořenitý pach a silně hořkou chuť. |
Použití: |
Účinné látky v ní obsažené zvyšují vylučování trávících šťáv a působí příznivě při silných zažívacích obtížích a střevních obtížích. Nadměrné a trvalé užívání pelyňku má nepříznivý vliv na lidský organizmus, může vyvolávat závratě a křeče. V těhotenství je nutno se pelyňku vůbec vystříhat. |
Čaj (nálev): |
Pelyněk se doporučuje užívat vnitřně nebo v prášku při nechutenství střevních kolikách při nedostatku žaludečních kyselin, žlučníkových poruchách jaterních poruchách
- 1 lžičku sušené natě přelijeme 1/2 l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Užíváme chladný 1 lžíci po dvou hodinách. ,,, |
tinktura: |
(Absinthii tinctura) používá se stejně jako nálev |
Prášek: |
suchou nať rozdrtíme nebo rozemeleme na prášek a přesejeme přes sítko. Užíváme 3x denně na špičku nože a zapíjíme vodou. Doporučuje se podávat při stejných obtížích jako čaj. |
Víno: |
1 díl pelyňku (nať), 1 díl levandule (nať), 1 díl majoránky (nať), 1 díl máty peprné (list) 1 díl šalvěje (list). Zalijeme 100 díly bílého vína a necháme 8 dní v uzavřené láhvi stát. Potom slijeme přes pláténko a užíváme 4 lžičky denně na posílení žaludku povzbuzení chuti vždy jednu hodinu před jídlem. |
ZDROJ:http://sk2.goo.cz