Úterý, 30. dubna 2024

Dům z Boeingu 747 Jumbo Jet

Dům z Boeingu 747 Jumbo Jet
Jedinečný dům stojí v kopcích kalifornského Malibu.

Americký architekt David Hertz navrhl pro svou klientku dům sestavený z letadla Boeing 747 JumboJet. Unikátní projekt stojí na 55 akrovém pozemku v kopcích kalifornského Malibu a nabízí kromě zcela netradičního bydlení panoramatický výhled na blízké pohoří, údolí a moře.

Dům je sestaven z Boeingu 747, který je 70 metrů dlouhý, 59 metrů široký a je v něm 63 sedadel. Jednotlivé části letadla stály majitelku domu kolem 35 tisíc dolarů (560 tisíc korun), za celé letadlo by ovšem zaplatila 200 milionů dolarů (3,2 miliardy korun).

Recyklace 4,5 milionů částí boeingu tak, aby z nich vznikl dům, je považována za extrémní příklad využití trvale udržitelných prostředků. Křídlo Boeingu 747, které měří 232 metrů čtverečních, se stalo ideální střechou s minimální konstrukční podpěrou. Dům stojí na 55akrovém pozemku v kopcích kalifornského Malibu a nabízí kromě netradičního bydlení panoramatický výhled na blízké pohoří, údolí a moře.

Všechny velké komponenty domu musely být na místo stavby dopravovány za pomocí helikoptéry. Majitelka domu požadovala, aby dům měl ženské tvary. Křídlo Boeingu 747, které měří 232 metrů čtverečních, se tak stalo ideální samonosnou střechou, která navíc potřebuje jen minimální konstrukční podporu.

Křídlo stavby jsou koncipovány tak, aby "létalo" nad jednoduchou konstrukcí domu. Podporou plovoucí střechy jsou ocelové ortézy, které jsou připevněny ke strategickým bodům na křídlech, kde byly dříve motory. Bezrámové samonosné sklo tvoří zároveň s betonovou deskou vycházející z křídlové střechy jakýsi kryt.

Kromě hlavní obytné části domu s uměleckým studiem a meditační místností vytvořených z části trupu boeingu je součástí sídla také dům pro hosty. Ten je postaven z mezaninové kabiny první třídy bývalého letadla.

Dům z Boeingu 747 je velkým architektonickým a inženýrským úspěchem, protože představuje velký prostor postavený z malého množství materiálu z velmi efektního zdroje. Recyklace 4,5 milionů částí této "velké hliníkové plechovky" je považována za extrémní příklad využití trvale udržitelných prostředků. Pro znázornění: Američané a jejich průmysl spotřebují každý rok tolik hliníku, že by to vystačilo na obnovu obchodního loďstva Spojených států každé tři měsíce.

Zdroj:Tyden.cz,www.branarecyklace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů