Olivy a jejich léčivé účinky
Olivovník je stále zelený, nízký strom s uzlovitým kmenem a větvemi, rozvětvenou korunou a tuhými listy ve tvaru hrotu kopí. Protože olivovník dobře vzdoruje plísním, je také nazýván "věčným stromem". Prvních sedm let na něm olivy vůbec nerostou. Může trvat dokonce až 30 let, aby dosáhne své plné produkce. Avšak strom bude existovat s neubývající produkcí po další století a může setrvat až po tisíciletí. Stromy na Jeruzalémské Olivové hoře se pokládají za více jak 2 000 let staré. Existují stovky odrůd oliv ale jen asi tucet má komerční hodnotu.
Olivy a jejich olej jsou jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů vitamínu E, který léčí oběhový systém, regeneruje pojivové tkáně, uklidňuje zažívací trakt a především chrání brzlík a tím zpomaluje stárnutí organismu. Všeobecně je jeho úloha v těle nenahraditelná. Olivy jsou ideální potravinou pro budování těla. Mají podobný poměr tuků a proteinů jako hovězí maso, přičemž olivový tuk je kvalitnější a na rozdíl od masa působí nepasterované olivy v těle zásadotvorně. Samozřejmě že olivy postrádají všechny negativní stránky konzumace masa, jako je etická stránka, obsah toxinů a zbytků léčiv, složité a neefektivní trávení živočišné bílkoviny a v neposlední řadě také nasycené tuky. Další úžasnou vlastností oliv je jejich schopnost rozpouštět v těle hleny. To je pro lidi, kteří léta konzumují tepelně upravenou potravu a mléčné výrobky velice důležité. Olivy jsou přitom třikrát silnější rozpouštědlo hlenu než pomeranče, které jsou pro tuto vlastnost vysoce hodnocené. Celé olivy dále obsahují polyfenoly, ve vodě rozpustné antioxidanty, účinné proti bakteriím a plísním. Ve vylisovaném oleji přitom zůstává této látky jen málo.
Posuďte nyní sami prospěšnost oliv z následujícího výčtu údajů.
Olivy jsou:
- plody s nejvyšším obsahem minerálů
- plody s nejvyšším obsahem vápníku a vysokým obsahem organického železa a mědi
- alkalický zdroj kvalitního tuku (většina olejnatých semen má v těle kyselý efekt)
- vynikající zdroj hořčíku a vitamínů A a E
- bohaté na obsah aminokyselin (nezbytné pro stavbu těla)
- bohaté na obsah antioxidantů (deaktivují volné radikály v těle)
- dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin
- nejlepším rozpouštědlem nežádoucího hlenu v těle
Léčivé účinky oliv:
-posilují srdce
-mírní bolesti způsobené záněty
-brzdí předčasné stárnutí
-posilují imunitní systém
-chrání všechny žlázy produkující hormony
- už v malém zkonzumovaném množství zahánějí pocit hladu a tím mohou napomáhat redukci hmotnosti