Pátek, 26. dubna 2024

Řešení pro sledování uhlíkové stopy

Řešení pro sledování uhlíkové stopy

V podnikových procesech se stále více prosazují integrovaná softwarová řešení, s jejichž pomocí dokážou firmy zákazníkům zvyšovat efektivitu a ziskovost. V rámci příští generace ERP řešení společnosti Epicor Software Corporation k nim od konce roku 2010 patří i produkt Carbon Connect.

Řešení funguje na bázi softwaru jako služby (SaaS, software as a service) a zákazníkům by mělo pomoci s posouzením jejich podnikání ve vztahu k udržitelnému rozvoji a produkci uhlíkové stopy.

Z pohledu zajištění "účtování" uhlíku umožní organizacím také vyhovět rostoucímu množství regulačních požadavků. Pomocí Epicor Carbon Connect může firma identifikovat, sledovat, řídit, auditovat, reportovat i v podobě benchmarků vyhodnocovat svoji produkci uhlíkových emisí či spotřebu energie a celkový dopad svého podnikání na životní prostředí.

Uhlíková stopa je v podstatě množství tzv. skleníkových plynů, především oxidu uhličitého, které člověk vyprodukuje svou každodenní činností. Zanechává ji za sebou každý, někdo víc, jiný méně. Záleží na tom, do jaké míry člověk chce zmírnit dopady svého chování na dění v přírodě, konkrétně na zvyšování skleníkových plynů v atmosféře, což - jak uznává většina odborníků - vede ke globálnímu oteplování.

Epicor Carbon Connect představuje rozšíření ERP systému Epicor, které pro další produkty firmy bude k dispozici jako rozšiřující aplikace. Umožňuje spočítat očekávané emise pocházející z určité aktivity (výroba v rámci zakázky apod.) i environmentální hodnotu těchto dopadů. Řešení je součástí systému pro finanční řízení i účetního systému. Včlenění počítání emisí firmám umožní vykazovat tyto údaje regulačním institucím, v rámci public relations či marketingu a pomocí těchto hodnot také posuzovat svoji provozní efektivitu.

"Automatizované vykazování uhlíkové stopy by mělo našim zákazníkům snížit náklady na dodržování předpisů a řízení rizik," uvedl Matt Muldoon, viceprezident pro marketing produktů ve společnosti Epicor. Carbon Connect by měl také ukazovat měřitelné úspory vyplývající z určitých kroků a pomoci ve firmě ospravedlnit další investice do udržitelných technologií.

Stephen Stokes, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner, doporučuje ve své aktuální odborné analýze "Sustainable Business Systems, Part 1: Enterprise Sustainability for the Low-Carbon Economy" (Udržitelné podnikové systémy, část 1: Podniková udržitelnost pro nízkouhlíkovou ekonomiku), že organizace by měly právě nyní vyvinout a nasadit nástroje pro sledování svých uhlíkových emisí. Uhlík se stává novou obchodovatelnou komoditou a součástí firemních aktiv. Emise i energetickou účinnost bude třeba sledovat v rámci celých dodavatelských řetězců, mj. i kvůli cenové volatilitě (nestabilitě) uhlíkových emisí a nejistotě ohledně budoucích dodávek konvenčních forem energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů